In het boogschieten bestaan veel verschillende wedstrijden. Je kunt bijvoorbeeld binnen of buiten schieten en op verschillende afstanden. Onze vereniging biedt niet alle wedstrijden aan, maar in Nederland zijn vele verenigingen die wedstrijden met open inschrijvingen houden. Als je lid bent bij Gravin Jacoba van Beieren, dan kun je je bij wedstrijden zonder problemen inschrijven, want je bent automatisch ook lid van de Nederlandse Handboogbond.

Dat is het voordeel van een individuele sport: je kunt zelf je wedstrijden kiezen. Een algemene indeling is indoor en outdoor.

Indoorwedstrijden

Bij een indoorwedstrijd schiet je in een schiethal. De officiële afstanden voor indoorwedstrijden zijn 18 en 25 meter. Dat zijn ook de afstanden die in onze hal geschoten worden. De twee belangrijkste competities die geschoten worden, zijn de regiocompetities op die twee afstanden. Ook heb je de wedstrijden binnen je eigen club bijvoorbeeld.

Regiocompetitie

De hele regiocompetitie bestaat uit zeven wedstrijden die je schiet. Op je gemiddelde score wordt je ingedeeld in een klasse met schutters uit de hele regio, die ongeveer op hetzelfde niveau schieten. De jeugd wordt ingedeeld in zijn eigen klasses. Als je goed hebt gepresteerd in de regio, dan kun je uitgenodigd worden voor het rayonkampioenschap (rayon Zuidwest Nederland).

Er zijn twee verschillende competities. Bij de regiocompetitie op 18 meter schiet je dertig pijlen, in series van drie pijlen. De competitie op 25 meter wordt volgens het 1-pijlsysteem geschoten. Dat betekent dat je elke keer één pijl schiet en in totaal 25 pijlen.

Outdoor wedstrijden

3D

Bij het 3D schieten, doorloop je een traject dat is uitgezet door de wedstrijdleiding en schiet je op driedimensionale doelen. Meestal zijn die doelen evenbeelden van dieren, gemaakt van schuimplastic. De afstanden worden bij een 3D wedstrijd niet vrijgegeven, de schutter moet een inschatting maken op welke afstand het doel staat. Dat is bij dit type wedstrijd een extra kwaliteit die je moet hebben.

Veld

De veldtoernooien vinden net zoals 3D plaats op een parcours in de natuur, maar dit keer schiet je op blazoenen. De kunst is om de afstanden tot de doelen goed in te schatten zodat je zoveel mogelijk punten schiet op de speciale velddoelen. Van hoog naar laag, door de bladeren of rakelings langs een boom schieten, het kan allemaal bij veldwedstrijden.  

FITA

FITA-wedstrijden zijn de ultieme buitenwedstrijden in de zomermaanden. FITA staat voor Fédération Internationale de Tir à l'Arc, oftewel de internationale handboogbond. Het FITA-wedstrijdformat is dus internationaal geaccepteerd en er zijn zowel wedstrijden met Nederlandse als internationale bezetting.

Vrouwen schieten bij een FITA op de afstanden 30, 50, en 70 meter, mannen schieten naast die afstanden ook op 90 meter. Je schiet elke keer een serie van zes pijlen en in totaal schiet je in de wedstrijd 144 pijlen, verdeeld over de verschillende afstanden.

Via deze wedstrijden worden ook de Olympische selecties samengesteld. Al worden de Olypische Spelen alleen op 70 meter geschoten. De World Cups die bestaan in de handboogsport zijn volgens dezelfde opbouw als de FITA-wedstrijden.

Het spreekt voor zich dat er naast deze kleine selectie nog veel meer inventieve en leuke wedstrijden worden georganiseerd door menige vereniging! Kijkt u eens rond!